Adó miatt drágulhatnak a kötelező díjak 2012. évre!

A kötelező biztosítás 2012. évre drágulhat!

Jelenlegi tervezett szerint kb. 3.000-4.000 forint körüli összeggel drágulhat a kötelező biztosítás 2012. évi díjait a tervezett baleseti különadó bevezetése miatt. Ez az adó az Országos Egészség Pénztár 45 milliárdos hiányának részleges befoltozását jelentené, minden bizonnyal a biztosító társaságok ezt az összeget át fogják hárítani az autósokra.

Jelenleg a kötelező biztosítás átlagdíja évi 17.000 forint, amely Európában a legkedvezőbb, szakmai körökben többen megkérdőjelezik, hogy már ezen a díjszinten sem lehet nyereségesen üzemeltetni az üzletágat vagy a legolcsóbb díjakat kínáló biztosítók szolgáltatási színvonal csökkenésre kényszerülhetnek.

A kötelező díjak 2012. évi ilyen mértékű emelésének következtében ismételten átrendeződhet a piac, illetve sokan online  biztosítót válthatnak 2012. évre a díjemelkedés miatt. Az egyik legnagyobb online biztosítási alkuszcég, a Biztosítás.hu tájékoztatása alapján a biztosítók jelenleg is fizetnek kb. 4 milliárd forintot az OEP részére, hogy a baleseti sérülések után az OEP ne követeljen vissza pénzt vagyis a regresszjogról mond le ilyen formában.

A kötelező biztosítás 2012. évi pontos díjait az ügyfelek október harmincadikától ismerhetik meg, mivel a biztosítók ekkor hozzák nyilvánosságra újságokban és neten a díjakat.

*