Biztosítás 2012. évre még kedvezőbb díjakon?

A biztosító társaságok már a 2011. évre is jelentős mértékben csökkentették a kötelező biztosítás átlagdíját, amely akár tovább zuhanhat 2012. évre, illetve más biztosítási módozatok is elkapták már a "díjcsökkentés fertőzésének kórképét".

Miért csökkenhetnek tovább a biztosítások 2012. évi díjai?

A biztosító társaságok legtöbbje külföldi tulajdonos kezében van, akik sok esetben anyabanki háttérrel rendelkeznek (Allianz, Generali, K&H). Ezeket a cégeket jelentős mértékben súlytotta a gazdasági váláság, akár még anyabanki szinten állami segítségre szorultak egyes biztosító társaságok. Ennek megfelelően az anyacégek profit elvárásai jelentős mértékben nőttek a leányvállalatok felé, azonban azokat is helyi szinten érintette a gazdasági összeomlás következtében csökkenő árbevétel, valamint a biztosító társaságokra is kivetett bankadó. További problémát jelentett számukra, hogy piacukon megjelentek új biztosító társaságok (Astra és a CIG), amelyek jelentős bevételt vettek el a meglévő biztosítóktól. Ezeknek következtében a biztosító társaságok növekedési kényszerbe kerültek, amelyet elsősorban növekvő ügyfélállományon keresztül szerették volna elérni, de ezért jelentős mértékben voltak hajlandóak a biztosítási díjakat csökkenteni, amelyek első sorban a kötelez biztosítás és casco biztosítások esetében mutatkozott meg. További díjcsökkentő tényező a kötelező biztosítás 2012. évi díjinál, hogy a rekord magasan lévő benzinárak miatt a gépjármű tulajdonosok egyre kevesebbet autóznak, ezért egyre kevesebb káreset történik, amely miatt drasztikusan javult a biztosítók kárhányada is.

Mivel a fentiek alapján a biztosítók várhatólag nem tudnak változtatni az üzletpolitikájukon, ezért akár további jelentős mértékű biztosítás 2012. évi díjcsökkenésnek örülhetnek majd az ügyfelek, akár már lakásbiztosítás és utasbiztosítások területén is, persze csak akkor, ha jelenlegi helyzetben lesznek még szerződést megkötő új ügyfelek egyáltalán.

*