Drága lehet az autó kötelező biztosítás 2012-re

Egyre több jel mutat arra, hogy jelentős dágulás következhet be az autó kötelező biztosítás 2012. évi díjában. A kormány által bejelentett extra baleseti adó kötelező biztosításra történő kiterjesztését a következő esedékes tarifa hirdetésig lehet már nem tudják a biztosító társaságok beépíteni a díjszámításba, ezért tervezik, hogy inkább általános forgalmi adót (áfa-t) vetnének ki a kötelező biztosítási díjra. Ez az intézkedés mintegy 27 milliárd éves árbevételt hozhat a kormány számára, amely helyettesíthetné a tervezett baleseti adót.

További díjemelkedést jelenthet, hogy a biztosítók számítása alapján a kárhányad nem csökkent tovább, illetve a károkkal kapcsolatos összes járulékos költség a biztosítók kimutatása alapján jelentős mértékben emelkedtek (rezsi óradíj, alkatrész árak). A biztosító társaságokra kivetett bankadót 2012-re is meghosszabbították, ezért ez is árfelhajtó, díjbevétel emelkedés hozó intézkedést jelenthet.

A kötelező biztosítás 2012. évi díjait a biztosítók október 30-án fogják közzétenni, amelyeket 1 évig kell változatlan feltételek mellett tartaniuk. Amennyiben drágább lesz az autó kötelező biztosítás 2012. évi díja, akkor egy újabb jelentős váltással tarkított biztosítási kampánynak lehetünk részesei, annak ellenére, hogy 2010. január 1-től már nem egységes a biztosítási évforduló. A díjak kiszámítása mindenki számára pár perc alatt elérhető az online kötelező biztosítás kalkulátor 2012. évi rendszerével november 1-től, illetve a legtöbb online biztosítási portál és biztosítási brókercég díjmentesen elvégzi a biztosító váltás 2012. évre.

*