Kártörténeti igazolás beszerzése 2012-re

A kötelező biztosítás 2012. biztosító váltása esetén elviekben a kártörténeti igazolás beszerzése 2012. évre az új biztosító feladata. Ezt azonban csak akkor tudja megtenni a választott új biztosító, ha pontosan megadjuk neki az előzmény kötvényszámot és biztosítót is megnevezzük. Még ebben az esetben sem garantált a sikeres lekérés, mivel kb. 10%-a a gépjármű állománynak hibás adatokat tartalmazhat a BM rendszerben.

Az új biztosító köteles abba a bónusz-malusz fokozatba betenni, amelyet megadunk 2012. évre. Azonban ha az új biztosító nem tudja bekérni a kártörténeti igazolást 2012. évre, ez a feladat az ügyfélre, jobbik esetben a megbízott alkuszra hárul. Ha valótlan adatot adunk meg akkor a biztosító M4-be kénytelen sorolni, illetve ha valós adatokat, de nem kérdezhető le a kártörténet, A0-ba kell visszasorolnia a szerződést. Ha idő közben mégis sikerülne a kártörténeti igazolást beszerezni 2012. évre, akkor az új biztosítónak 15 napon belül visszamenőleg kell helyreállítania a szerződést ennek alapján. 

A kártörténeti igazolás beszerzése 2012. évre automatikus is lehet, mivel a kötelező biztosítás 2012. felmondásába bele lehet írni, hogy az ügyfél kéri ennek megküldését, ezért ha szükség van rá, akkor már rögtön kéznél lesz. A kártörténeti igazolás 2012. évi bizonylatának kiállítása minden biztosítónál ingyenes.

*